LIVE AT HEARTS INTERNATIONELLA FILMFESTIVAL

TACK!…

…till all publik, alla samarbetspartners och filmskapare som gjorde årets festival till en fantastiskt trevlig upplevelse!

Efter en vecka kan vi nu summera Live at Hearts internationella filmfestival och allt inleddes på onsdagen den 31/8 med en inspirerande föreläsning av Erica Anderson (chef för crowdfunding och utbildning) från Seed and Spark om hur man finansierar sitt filmskapande genom ett starkt förhållande till sin publik. Första filmvisningen för kvällen var Kung Fury som hade anknytning till festivalens invigningsgala där filmens producenter Eleni Young och Linus Andersson fick ta emot den prestigefulla (och betongtunga) filmfoten. Filmfoten som delas ut till producenter som på något sätt förändrat eller stått för framstående insatser inom den svenska filmbranschen.  Kvällen avslutades med visning av Richard Linklaters senaste film Everybody wants some!

Bilder av Marko Niemi: (Vänster) Bo Emmerik – kommunikatör på Bio Roxy – förbereder för festivalens premiär. (Mitten och höger) Eleni Young och Linus Andersson anländer till galakvällen och blir senare tilldelade filmfoten av vår styrelseordförande Åke Lundström.

Torsdag förmiddag fick vi följa svenska filmbranschens toppaktörer (med inslag från USA) diskutera finansiering av film, kostnaden för olika typer av produktioner samt hur marknaden ter sig idag i seminariet Chimney Future. Med oss hade vi:

Humorgruppen I Just Wanna Be Cool

Eric Broberg (Buena Vista/Disney)

Baker Karim (Svenska Filminstitutet)

Pia Grünler (SF Studios)

Tomas Michaelsson (Filmlance)

Johanna Bergenstråhle (TV4)

Pelle Strandberg (Kung Fury)

Abbe Hassan (Indian Summer Films)

Viktor Linell (SPLAY)

Taylor Moore (Kickstarter)

Henric Larsson (Chimney)

Dagen fortsatte sedan med ytterligare seminarier med fokus på 360 VR film, kortfilmsvisningar, musikdokumentärerna Thin Lizzy: nu, då och för evigt och I am the blues innan ett fullsatt stortorg bänkade sig framför utomhusvisningen The Rocky Horror Picture Show.

Bilder av Marko Niemi: (Vänster) Humorgruppen I just wanna be cool under Chimney Future. (Mitten och höger)

Fredagen inleddes med en fortsättning på torsdagens seminarie Chimney Future med ett större fokus på att diskutera olika plattformar för underhållning och konsten att känna till sitt eget varumärke. Framåt kvällen var det dags för den efterlängtade visningen av Return of Jesus, Part II, en svensk spaghetti-punk-western från 1996 som efter flera års produktionsdvala till slut färdigställts. Nuvarande kulturministern Alice Bah Kuhnke som spelar en roll i filmen beklagade sig via instagram över att inte kunna närvara vid visningen men fick en kopia att njuta av! Kvällens utomhusbio Känn ingen sorg drog ytterligare ett fullsatt stortorg som dessutom gästades av filmens ena regissör – Måns Mårlind.

Bilder: (Vänster) Alice Bah Kuhnkes instagraminlägg. (Mitten) Försäljning av Return of Jesus, part II dvd:er i en salong som fylls upp inför premiären. (Höger) Vår volontär Petter tog chansen att ta en selfie med Måns Mårlind under utomhusvisningen av Känn ingen sorg.

Lördagens första visning var filmen Storm – duon Mårlind/Steins första långfilm. Inför filmen talade Måns Mårlind om hur han ser på filmskapande, samarbetet med Björn Stein samt ”filmskolan” han och Björn genomgick under sitt arbete med filmen Underworld Awekening i Hollywood. Efter Storm var det dags för ett litet showcase bestående av fyra filmer från Skottland och samarbetspartnern Xpo North, representerade av festivalens chef Amanda Millen och filmskaparen Robin Haig bakom filmen Hula. Amanda Millen var även en av tre i juryn – som även bestod av SVTs Anna Svensson och Ashland Viscosi från Creative Meet Business – bakom Live at Hearts Internationella Filmfestivals kortfilmspris. Prisutdelning hölls på Scandic Grand Hotel kort efter det skotska showcaset och juryn kom fram till en delad vinst för kortfilmerna Age of Reason, av Mathilde Petit från Frankrike, och Boy-Razor, av Peter Pontikis från Sverige. Kvällen och festivalen rundades sedan av med visningen Misfortune och utomhusbio med filmen Labyrinth.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *